Impulsos ventriculars prematurs (Extrasístoles ventriculars) (IV)

Els IVP poden ser monomorfes (mateixa morfologia) o polimorfes (diferent morfologia).

Malalt de 81 anys amb insuficiència mitral i tricúspide moderades / greus. Està en FA i el seu ECG habitual mostra BBDFH+HBA (2 anys després li van implantar un MP per FA lenta). El registre Holter que es mostra evidencia IVP freqüents (amb 2 parelles V) i de diferents morfologies (polimorfes).

Els IVP poden aparèixer de forma ocasional, com a fenòmens aïllats distribuïts aparentment a l'atzar, o tenir una major freqüència, podent arribar a originar un Bigeminisme ventricular. En aquest cas es registra una alternança entre un ritme supraventricular (habitualment un ritme sinusal) i un IVP. Habitualment la distància entre l'IVP i el ritme supraventricular és constant (acoblament fix).

Malalt de 78 anys amb cardiopatia isquèmica. Presenta un bigeminisme ventricular amb període d'acoblament fix i pausa compensatòria complerta.

Altres seqüencies poden ser el trigeminisme (un IVP seguint dos batecs normals) i el quadrigeminisme (un IVP seguint tres batecs normals) ventricular. A partir d'aquí millor parlar d'IVP aïllats.

Malalta de 78 anys amb asma. Presenta un trigeminisme ventricular.

Malalta de 71 anys amb HTA. Presenta un quadrigeminisme ventricular.

També es poden presentar en parelles i triplets. Més enllà d'això ja es parla (arbitrariament) de taquicàrdia ventricular.

Malalta de 80 anys amb cardiopatia isquèmica i HTA. El registre amb Holter mostra IVP aïllats, en parelles, triplets i TV de 4 complexos.

Canvis postextrasistòlics de l'onda T. Ocasionalment l'onda T del complex que ve després d'un IVP mostra una onda T amb morfologia diferent a la dels altres complexos normals.

Malalta de 69 anys amb HTA. Presenta IVP trigeminats. Les ondes T dels complexos posteriors a l'IVP són més planes que les dels ECG previs.


(Impulsos ventriculars prematurs III) anterior ---------- índex ---------- següent (Impulsos ventriculars prematurs V)