Impulsos ventriculars prematurs (Extrasístoles ventriculars) (II)

La transmissió retrògrada des de l'IVP cap a l'aurícula és un fenomen força freqüent que sol estar emmascarat pel QRS-ST-T ventricular. Segons el moment del cicle cardíac en el que aparegui l'IVP, podrem identificar una P retrògrada seguint al QRS. Aquesta sol ser negativa a la cara inferior i positiva a V1.

Malalta de 70 anys amb HTA. Els IVP presenten una onda P retrògrada* (sembla negativa a la cara inferior) al segment ST. Malgrat haver-se activat retrògradament les aurícules, la pausa compensatòria és en aquest cas complerta. Això es podria explicar perquè la P retrògrada coincideix amb el lloc on hauria de registrar-se la P sinusal (es a dir, l'activació auricular no es realitza abans d'hora i el cicle es reinicia sense anticipació). Una altra explicació es pot donar pel coneixement que quan el nòdul sinusal es despolaritza a partir d'una direcció no habitual, pot estar temporalment deprimit o desenvolupar un blocatge SA de sortida).
(*A aquest registre de superfície no es pot confirmar o descartar que aquesta P sigui la suma entre la P sinusal i la P retrògrada)

Quan es produeixi una activació auricular retrògrada amb la recuperació posterior del sistema de conducció AV, podrem registrar batecs recíprocs (eco ventricular ).

Malalta de 75 anys amb cardiopatia isquèmica. El 2n i 3r IVP presenten una pausa compensatòria, mentre que el 1r IVP no en presenta i es segueix d'un complex QRS similar als QRS de base, però que no mostra una onda P prèvia. Probablement s'ha produït una activació auricular retrògrada (l'onda P està amagada dins l'ST-T) amb la recuperació posterior del sistema de conducció AV i el registre d'un batec recíproc.

Quan l'IVP activa de forma retrògrada la unió AV (i es queda allí, sense travessar-la) allargant el període refractari de la mateixa (conducció oculta), l'interval PR de l'impuls postextrasistòlic és més llarg que l'interval PR habitual (previ) del ritme sinusal.
Això succeeix més en els casos amb IVP interpolats, podent observar un escurçament de l'interval R-R posterior a l'IVP interpolat.

Malalt de 34 anys sense cardiopatia estructural aparent. Presenta IVP trigeminats interpolats. El PR de l'impuls postextrasistòlic presenta un allargament respecte al PR de l'impuls previ a l'extrasístole. Algun interval R-R de després del batec interpolat (a V6 i l'R-R del 4t i 5è batec d'aVF) està escurçat.


(Impulsos ventriculars prematurs I) anterior ---------- índex ---------- següent (Impulsos ventriculars prematurs III)