Complexos auriculars prematurs (Extrasístoles auriculars)

Presència d'ondes P prematures amb un P-R superior a 120 mseg. (excepte en la Sd de WPW en la que el P-R pot ser menor de 120 mseg.).
Encara que la morfologia de la P pot ser similar a la de la P d'origen sinusal, habitualment és diferent.

Quan un complex auricular prematur (CAP) apareix massa aviat en la diàstole, la conducció del mateix pot no ser completament normal. Si el nòdul AV és encara refractari com a conseqüència del batec precedent, pot impedir la propagació de l'impuls (P bloquejada)


(L'onda P prematura està superposada a l'onda T i la deforma (ben visible a aVR i aVF). Si no s'hagués fet un registre simultani de les tres derivacions, el registre d'aVL s'hagués pogut interpretar de forma errònia com a una pausa sinusal o un blocatge SA.)

o provocar un retard de la conducció (complex auricular prematur amb un P-R prolongat).


A DII i a DI s'aprecia bé el CAP (P ') que es condueix amb un PR prolongat.

Com a norma general l'interval R-P està inversament relacionat amb l'interval P-R. Així un R-P curt causat per un EA que apareix a prop al QRS precedent és seguit per un P-R llarg.

Quan un CAP descarrega de forma prematura el nòdul sinusal (que en aquest cas no és refractari), provocant que el nou cicle sinusal comenci en aquest punt, la pausa que és produeix després del CAP s'anomena no compensatòria, i l'interval entre les dues P que envolten aquest CAP és menor que dues vegades l'interval P-P normal.


(La imatge ha estat ampliada una mica per a la seva millor visualització)

També pot deprimir de forma temporal l'activitat del nòdul sinusal i fer que aquest bategui de forma més lenta. Quan això passa l'interval entre la P que segueix el CAP i la següent onda P sinusal, sovint supera l'interval P-P.


En aquest traçat també cal destacar que la depressió temporal del nòdul sinusal provoca una pausa compensatòria superior a dues vegades l'interval P-P.
(La imatge ha estat ampliada una mica per a la seva millor visualització)

Menys freqüentment quan un CAP troba el nòdul sinusal refractari, no es produeix una alteració del ritme sinusal de base. En aquest cas l'interval entre les P que envolten el CAP és dues vegades l'interval P-P i la pausa s'anomena compensatòria. Tanmateix una arítmia sinusal pot allargar o escurçar aquesta pausa.


(La imatge ha estat ampliada una mica per a la seva millor visualització)

Esporàdicament un CAP pot aparèixer de forma interpolada. En aquest cas la pausa després del CAP és molt curta i l'interval entre les P sinusals que l'envolten és igual o una mica més llarg que l'interval P-P normal. El CAP no pot interferir el marcapàs sinusal i l'impuls sinusal que segueix el CAP es condueix cap els ventricles sovint amb un PR una mica prolongat.


La 6a P (P ') és un CAP interpolat. La 3a P (fletxa) podria ser-ho encara que el PR és < 0.12 seg.
(La imatge ha estat ampliada una mica per a la seva millor visualització)

De vegades el QRS iniciat per un CAP pot ser aberrant per no estar el muscle cardíac o el sistema de His-Purkinje completament repolaritzats. Donat que el període refractari de les fibres cardíaques està directament relacionat amb la durada del cicle (una freqüència lenta provoca un allargament del període refractari del His-Purkinje), un CAP que segueixi un R-R llarg pot provocar un blocatge de branca que sol ser dreta amb cicles llargs i de branca esquerra amb cicles més curts.


CAP (P ') que es condueix amb BBDFH. El RS de base té una freqüència de 45-50x'.
A V2 i sobretot a V3 l'onda P' prematura està superposada a l'onda T. Si no s'hagués fet un registre simultani de les tres derivacions, el complex prematur de V3 hagués pogut ser confós amb una extrasístole ventricular (encara que la T precedent és lleugerament diferent a les altres T).


(Malaltia del nòdul sinusal) anterior ---------- índex ---------- següent (RAxFE)