Dissociació aurículo-ventricular

Es caracteritza pel funcionament independent de les aurícules i dels ventricles, coexistint dos marcapassos; un que excita les aurícules (generalment el nòdul sinusal) i un altre que excita els ventricles (un focus ectòpic de la unió aurículo-ventricular o ventricular) Es registra una distància PR totalment variable.
A la fibril·lació auricular es registra un ritme ventricular regular.
És cert que la dissociació AV està present en el BAV complert, però la seva mera presència no implica necessàriament un BAV complert. Un impuls auricular pot arribar al NAV fora del seu període refractari, travessar el NAV i excitar els ventricles ("captura ventricular").

Malalt de 77 anys amb flutter auricular i BAV complert. El flutter auricular té una freqüència de 260 x' i el ritme ventricular de 38 x'. Ambdós estan dissociats. Els PR de les ondes P que es registren davant els complexos QRS són tots diferents. Li va ser implantat un marcapàs definitiu.

Malalta de 92 anys amb fibril·lació auricular crònica i BAV complert. El ritme ventricular (regular a 40 x') està dissociat de la fibril·lació auricular (les ondes són fines i no es registren). Li va ser implantat un marcapàs definitiu.

Malalta de 76 anys amb cardiopatia hipertensiva i MPOC greu. El ritme (probablement) ventricular està dissociat del ritme sinusal per l'existència d'un BAV complert. Li va ser implantat un marcapàs definitiu.

Malalta de 70 anys amb cardiopatia isquèmica, BAV complert i portadora de marcapàs. Les ondes P no es condueixen estant el ritme sinusal dissociat del ritme del marcapàs.


(Onda P "saltada") anterior ---------- índex ---------- següent (Ritmes ventriculars)