Blocatge aurículo-ventricular de tercer grau (Blocatge aurículo-ventricular complert)

En aquest blocatge cap impuls supraventricular arriba als ventricles de tal forma que les aurícules i els ventricles estan controlats per marcapassos independents. Existeix una dissociació aurículo-ventricular complerta (no existeix cap relació entre les ondes P i els complexos QRS). El marcapàs auricular pot ser el nòdul sinusal (80% dels casos) o qualsevol altre focus auricular * (20% dels casos). El ritme auricular sempre és més ràpid que el ventricular.
(* Fibril·lació, flutter o ritmes auriculars ectòpics. Una freqüència ventricular anormalment lenta i regular ens suggerirà la presència del BAV complert)

Si el marcapàs ventricular està al feix de His, la freqüència ventricular és de 40-55 x' en els adults i de 70-80 x' en els nens, sent els QRS normals en durada i morfologia. Si el marcapàs ventricular està per sota de la ramificació del feix de His, la freqüència és de 25-45 x' i els complexos QRS són amples amb osques i mal definits.

Malalt de 60 anys amb cardiopatia isquèmica i BAV complert. La freqüència sinusal és de 90 x' i la ventricular de 44 x'. Li va ser implantat un marcapàs definitiu.
Considerant aïlladament les dues derivacions es podria pensar en un BAV 2:1, però analitzant els PR (totalment diferents entre DII i V1) i el primer PR a V1, es veu que no hi ha cap relació entre les ondes P i els QRS.

Malalt de 72 anys amb BAV complert. La freqüència sinusal és de 50 x' (aprox) amb arítmia potser ventriculofàsica i possibles aturades sinusals. La freqüència ventricular és en alguns moments < 30 x' (a aVL on les ondes P, que són planes, no s'evidencien). Aquest pacient va negar cap simptomatologia i va insistir en conduir el seu vehicle fins a l'hospital. Allà va rebutjar l'ingrés. Li va ser implantat un marcapàs definitiu sis dies després.


(BAV avançat) anterior ---------- índex ---------- següent (Sd de Morgagni-Stokes-Adams)